Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Çimstone Mi Granit Mi?

Çimstone ile granit arasındaki fark nedir, çimstone tezgah ile granit tezgah arasındaki farklar ve özellikler nelerdir, çimstone mi iyi yoksa granit mi?

Çimstone Mi Granit Mi?

Çimstone ve Granit arasındaki kıyaslamalar genellikle muftak tezgahları üzerinden yapılmaktadır. Sebebi ise; iki taş türünün de üretimi ve kullanımı mutfak tezgahı ağırlıklı olmasıdır. Bu nedenle granit ve çimstone, özellikle mutfak tezgahı seçimlerinde birbirlerine olan avantajlarıyla adeta yarışırcasına rekabet içerisindedirler. Quartz esaslı tüm kompoze taşlar çimstone olarak bilinirken, granit doğal taş olup, içeriğinde %20-60 arası kuvars minerali bulunur. Her ikisi de, mutfak tasarımlarına mükemmel hava katarken kullanımları da günlük yaşantıya oldukça uyum sağlamaktadır.

Genellikle yeni taşınılan bir ev ya da mutfak tadilatı söz konusu olduğunda muftak tezgahları gündeme gelir. Her iki durumda da doğru bir seçim yapmak için, tezgah tipi ve cinsinin ne olacağı araştırılır. Bu araştırmayı yapmak elbette çok önemli ancak, araştırmadan önce bütçenin ve kullanım durumuna uygun tezgahın hangisi olduğunu belirlemek için bu tezgahların özelliklerini iyi bilmek gerekir.

Çimstone ile Granit Arasındaki Fiziksel Farklar

Çimstone ve Granit, her ikisi de aynı amaca hizmet ederken aralarında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır. Çimstone, farklı firmalar tarafından ileri teknoloji ile üretilen, içeriğinde %90-95 arasında bir oranla kuvars bulunmasına rağmen yapay bir kompoze malzemedir. Granit ise; üretim, işleme ve montajlama dahil tüm aşamalarda %100 doğallığını korur ve doğal olarak ta kullanılır. Her ikisi de uzun bir kullanım ömrüne sahiptir ancak, genel olarak bakıldığında granit yüzyıllar öncesine dayanan tarihi ile bir adım öne çıkmaktadır. Çimstone'nin tarihi ise; granite göre çok yeni olmakla birlikte geçmişi son 50 yıldan ibarettir. Aşağıdaki karşılaştırma listesi sadece iki ürün arasındaki farkı belirlemek açısından gösterilmiştir. Birinin özelliğinin diğerinden iyi olması, diğerinin o özelliği taşımadığı anlamına gelmez.

Şartlar Çimstone Granit
Dayanıklılık
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutma
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Güneş Işığına Dayanım
Kimyasal Duyarsızlığı

Çimstone Tezgah ve Granit Tezgah Arasındaki Farklar

Mohs cetvelinde sertlik dereceleri neredeyse birbiriyle aynı olan Granit (6-7) ve kuvars esaslı çimstone (7), mutfaklarda tezgah yapımında kullanılırlar ve kendilerine has özellikleriyle birbirinden farklı desenleri ile çok şaşırtıcı görünürler. Farklılıkları sadece görünümleriyle sınırlı olmayan bu tezgahların kullanımları, temizlikleri ve bakımları açısından da farklılıkları vardır. Zemin temizleyicilerinin bulunduğu ortamlarda her ikisi de çizilmeye ve lekeye karşı oldukça dayanıklıdır.

Yoğunluk olarak granit tezgahtan daha hafif olan çimstone tezgahın ısıya karşı dayanımı granite oranla o kadar başarılı değildir. Granit tezgahların ısıya dayanım konusundaki avantajları, hiç bir katkı maddesi içermemesi sayesindedir. Saf kuvarsın erime sıcaklığı ortalama 1785 °C seviyesinde iken, granitin ise; daha düşük olup 1215–1260 °C seviyesindedir. Ancak çimstone tezgah üretiminde kullanılan reçine ve pigment oranı (%5-10), tezgahlara esneklik kazandırarak darbelere karşı daha sağlam olmasını sağlarken, ısıya dayanımları konusunda granit tezgahlara karşı dezavantaj oluşturmaktadır. Ayrıca her ikisinin antibakteriyel özelliği bulunmasına rağmen, çimstone tezgahlar gözeneksiz yapıda olmaları sayesinde granite göre bir tık daha hijyenik ortam sağlarlar.

Çimstone Tezgah ve Granit Tezgah Arasındaki Farklar
Granit'in Doğallığı, Çimstone'nin Zenginliği

Granit'in Doğallığı, Çimstone'nin Zenginliği

Çimstone ve Granit tezgahlarda en çok merak edilen genellikle çizilmeye ve darbelere karşı ne kadar dayanıklı olduklarıdır. Her ikiside çizilmeye karşı yüksek direnç gösterirken, quartz (kuvars) esaslı çimstone tezgahlar, kompozit reçineler sayesinde çizilmeye ve darbelere karşı daha dayanıklı olarak tasarlanıp üretilmektedir. Granit tezgahların sertlik derecesi cinsi ve yapısına göre 6-7 arasında değişirken, çimstone tezgahlar yapay teknolojinin verdiği avantaj ile standart sertlikte (7) üretilmektedir.

Ancak çimstone tezgahlar güneş ışığına dayanımları konusunda granit kadar başarılı değillerdir. Granit'in binlerce yıldır güneş ışığına karşı direncini ispatlayan örnekleri günümüze kadar gelmişken, çimstone uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında tezgah yüzeyinde sararma, solma gibi tepkiler verebilmektedir. Tezgah bakımlarında ise çimstone oldukça pratik kullanıma sahiptir. Granit yüzeyler, gözenekli yapıları itibariyle belli aralıklarla sızdırmazlık mührü (emprenye), cilalama ve parlatma işlemlerine ihtiyaç duyarken, çimstone yüzeylerde gözenek söz konusu olmadığı için böyle işlemlere gerek yoktur. Dolayısıyla temizlikleri de oldukça pratik ve kolaydır.

Çimstone Ve Granit Tezgah Fiyatları

Çimstone tezgahların üretiminde ham madde gereksinimi başta olmak üzere; reçine ve pigment ihtiyacı üretim maliyetini yükseltmektedir. Granit tezgah fiyatlarının diğer doğal taşlara oranla daha pahalı olmasına rağmen, eş değer renk ve ebatta bazı çimstone tezgahları üretim maliyeti sebebiyle granitten de yüksek fiyatlara satılmaktadır. Yurt dışından ithal edilen bazı granit türlerinin fiyatları da oldukça yüksektir ve genellikle plaka şeklinde satılır. Piyasa da ortama çimstone metre fiyatı 700-1100 TL. arasında değişirken, granit fiyatı 500-1800 TL. arasında değişmektedir. Bazı granit çeşitlerinin yüksek fiyatlarda satılmasının nedeni ise; ihtal edilmelerinin getirdiği ekonomik yükten kaynaklanmaktadır.

Çimstone Tezgah Mı, Granit Tezgah Mı?

Her iki tezgah türüde oldukça gösterişli, uzun ömürlü ve kullanışlıdır. Tezgah konusunda tercih yapılacaksa, tezgah türü kadar kullanacak kişi ya da kişilerin kullanım becerileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tezgahların her ne kadar darbe dayanımları yüksek düzeyde olsa da, sonuçta kırılmaz, çizilmez değillerdir. Bazı çimstone firmaları sattıkları tezgahlara 10-15 yıl arası değişen garanti hizmeti vermektedir. Granit tezgah satan firmalar ise; herhangi bir garanti vaadinde bulunmamaktadırlar.

Burda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise; her hangi bir sebepten (ağır ısıl temas, yüksek asit ve baz teması gibi) dolayı çimstone veya granit yüzeylerde kalıcı hasar ve renk tahribatı oluştuğunda; çimstone tezgah yüzeyinin ilk günkü haline dönmesi çok zordur, hatta hasar oranına göre imkansız olabilir. Granit yüzey ise; sadece silim-parlatma-cilalama ve mühürleme (emprenye) işlemlerinden biri ya da bir kaçının uygulanmasıyla eski parlaklığına ve pürüzsüzlüğüne kavuşur. Özetle granit yenilenebilir, çimstone yenilenemez.

Eğer kullanacak kişinin mutfak bakımı ve temizliğine ayıracak çok vakti yoksa ya da tezgahı birden fazla kişi kullanıyorsa ve tezgah temizliği ve bakımını bir yardımcı yapıyorsa; iş kazası (kontrolsüz basınç ve baskı) ihtimaline karşı seçimini çimstone tezgahtan kullanması isabetli tercih olacaktır. Ev hanımı ise ve temizliğini kendi yapıyorsa; bu durumda da granit seçimi daha isabetli olacaktır. Önemle hatırlatmak gerekirse; granitten yapılmış bir malzeme, iyi bakıldığı takdirde yapısını bozmadan ve doğallığından ödün vermeden çok uzun yıllar zarafetini ve gücünü koruyabilmektedir.