Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Granit Ve Poligranit Arasındaki Fark Nedir?

Granit ve poligranit arasındaki fark nedir, granit tezgah ile poligranit tezgah arasındaki farklar ve özellikler nelerdir, granit mi iyi yoksa poligranit mi?

Granit Ve Poligranit Arasındaki Fark Nedir?

Granit ve Poligranit kelime anlamı olarak birbirine çok yakın olsa da, detaylı olarak ele alındığında aslında birbirinden oldukça uzak yollara ayrılmaktadırlar. Granit ve Poligranit arasında üretim aşamasında olduğu gibi işleniş ve kullanımları arasında da oldukça büyük farklar vardır. Granit'in geçmişi çok eski çağlara dayanırken, Poligranitin kullanılmaya başlandığı tarihler ise; sadece yıllarla tarif edilebilecek yakınlıktadır.

Granit doğaltaş grubuna girerken, Poligranit kompozit taş grubuna girmektedir. Granit sertlik bakımından da en sert doğal taşlardan olup, insan eli ile üretilmez ve doğada uzun yıllara yayılarak oluşur, kullanım aşamasına gelene kadar yanına hiçbir ham madde yaklaştırmaz ve tek başına her ortama uyum sağlayacak yapı ve güzelliktedir. Poligranit ise; Granit tozu, polyester reçinesi ve yardımcı maddeler (kobalt, metil etil keton, renk pastaları, ayırıcı ve jelkot) ile bir araya gelecek üretilen bir yapay malzemedir.

Granit ile Poligranit Arasındaki Fiziksel Farklar

Granit ve Poligranit her ikisi de aynı amaca hizmet ederken, granit ile poligranit arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır. Aşağıdaki listedeki karşılaştırmada yeşil alanlar belirtilen özelliklere göre üstünlük göstergesidir.

ŞartlarGranitPoligranit
Ağırlık
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutma
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Esneklik
Güneş Işığına Dayanım

Granit Tezgah ve Poligranit Tezgah Arasındaki Farklar

Hem granit hem de poligranit, mutfaklarda zemin ve tezgah yapımında kullanılırlar. Poligranit tek parça(yekpare) olduğundan montajı daha kolay olmaktadır. Granit ve Poligranit, zemin temizleyicilerinin bulunduğu ortamlarda çizilmeye ve lekelere karşı dayanıklıdır, fakat doğaltaş olması ve sertlik derecesinin çok yüksek olması, graniti poligranite karşı bu alanda bir gömlek üstün kılmaktadır. Poligranit'in üretimi de kolay olmakla birlikte, Granit'e göre çok fazla renk ve ton ve model seçeneklerine sahiptir.

Fiyat olarak ta granit fiyatları, poligranite göre ortalama iki kat daha pahalıdır. Granit ürünlerinde yapıştırma olduğu için, sızma olasılığı çok yüksektir. Poligranit ise; yapıştırma ve ek yerinin olmamasının avantajı ile montaj ve kullanımında kendisine artı puan vermektedir. Bunların dışında granit kullanılan tasarım ve projelerde üretilip, işlenmesi ve montajı biraz zaman alırken, poligranitte proje ve tasarıma göre kalıplanan poligranitin montajı daha kısa sürede gerçekleşmektedir. Kullanım ömrü açısından baktığımızda ise; granit uzak ara farkla öne geçmektedir. Granit çok uzun yıllar kullanılırken, poligranitin kullanılan iç malzemesine göre 10-20 yıl arasında kullanım ömrü vardır.

Granit Tezgah ve Poligranit Tezgah Arasındaki Farklar
Granit'in Cazibesi, Poligranit'in Gösterişi

Granit'in Cazibesi, Poligranit'in Gösterişi

Günümüzde tezgah kullanımında sıkça gördüğümüz granit ve poligranit tezgahların durumlarda ve şartlara bağlı olarak birbirlerine üstünlükleri vardır. Kimsayal içeren zemin temizleyicilere karşı granit görüntüsünü ve doğal yapısını kaybetmezken, poligranite göre oldukça dayanıklıdır. Mutfak tezgahlarında granit, yüksek basınca ve ağırlık baskısına yüksek dayanım gösterebilirken, çizilmelere ve aşınmalara karşı da poligranite göre daha yüksek direnç göstermektedir. Poligranit esnek bir yapıya sahip olsa da, içeriğinde koruyucu kaplama ve ek bileşenler olmayan bir poligranit, granit ile sağlamlık ve dayanıklılık konusunda yarışamaz.

Zariflik ve desen açısından da granit baskın olarak daha ön plana çıkmaktadır. Doğal görüntüsü ile geçmişe yolculuk havası oluşturmaktadır. Poligranit'te ise; granite göre daha fazla çeşitlilik mevcuttur. Poligranit yapay üretim olduğu için granitte ne varsa, yapay olarak poligranitte onu bulabilmek mümkündür. Granit tezgah iyi bir bakımla ömürlük olarak kullanılabilirken, poligranit tezgahlarda böyle bir kullanım süresi söz konusu olmamaktadır.

Granit & Poligranit Temizliği ve Bakımı

Granit ve Poligranit'in kullanım şartları, çevresel şartlar ve diğer dış etkenlere bağlı olarak zaman içerisinde deforme olmaları arasında da belirgin farklar bulunmaktadır. Her ikiside kimyasal içeren temizleyicilerden kolay kolay etkilenmez iken; Granit Poligranit'ten daya yüksek bir dayanım direncine sahiptir. Her ne kadar ikisi de leke tutmaz yapıya sahip olsalar da; Poligranit tezgah üzerine koyulan limon ya da tezgah üzerine damlayan sirke uzun süre yüzeyde bırakılırsa; tezgahın o kısmının renginin değişmesine, sararmasına sebep olabilir. Granit tezgahlarda ise böyle bir sıkıntı bulunmamaktadır.

Granit tezgahlarda ve yüzeylerde uzun zamana yayılan bir periyodik bakım ile granit silim (parlatma-cilalama) işlemleri uygulanmaktadır. Poligranit'te ise; esnek yapısı ve içerdiği ham maddeler itibari ile silim (parlatma) işlemleri uygulanamaz. Granit yüzeyi metal aşındırıcılara dayanabilirken, poligranit bu direnci gösteremez. Her ne kadar poligranitin leke tutmama özelliği bulunsa da; kahve, içki, sirke gibi leke bırakan maddeler yüzey üzerinde uzun süre tutulmamalı, tezgâh yüzeyinden vakit geçirmeden temizlenmelidir.