Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Mermer ile Granit Arasındaki Fark Nedir?

Mermer ile granit arasındaki fark nedir, mermer tezgah ile granit tezgah arasındaki farklar ve özellikler nelerdir, mermer mi iyi yoksa granit mi?

Mermer ile Granit Arasındaki Fark Nedir?

Doğanın yüzyıllardır insanların hizmetine sunduğu doğaltaşlar, eski çağlardan beri anıt, mezar ve yapı inşaasının vazgeçilmezi olmuş, günümüzde de bu popülerliğini çok geniş çeşit yelpazesiyle sürdürmektedir. Mermer ve granit genel olarak ele alındığında, jeolojik yapıları itibariyle doğal taş olarak tabir edilen grupta yer alan iki doğal malzemedir. Bunların dışında çeşitli jeolojik isimlerle anılan malzemeler olsa da, genel kapsam itibariyle mermere yakın olanların tamamı mermer kategorisi içerisinde, granite yakın olanların tamamı da granit kategorisi içerisinde sınıflandırılmışlardır.

Özellikle mermer ve granit diğer doğal taşlardan yarışırcasına ayrılmakta, geçmişten beri bu sektörde ilk iki sırayı alarak, bir çok proje ve tasarımda boy göstermektedirler. Taç Mahal, Herodes Attikus Odeonu, Pisa Kulesi, Amenhotep III Heykeli, Tabelalar Anıtı, Rushmore Dağ Anıtı, Avukana Buddha Heykeli ve Büyük Giza Piramid mermer ve granit kullanımının eski örneklerindendir.

Mermer ile Granit Arasındaki Fiziksel Farklar

Mermer ve Granit her ikisi de aynı amaca hizmet ederken, mermer ile granit arasında bazı farklılıklar vardır.Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır.

ŞartlarMermerGranit
Dayanıklılık
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutma
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Güneş Işığına Dayanım

Mermer Tezgah ve Granit Tezgah Arasındaki Farklar

Hem mermer hem de granit mutfaklarda zemin ve tezgah yapımında kullanılırlar ve kendilerine has özellikleriyle birbirinden farklı desenleri ile çok şaşırtıcı görünürler. Farklılıkları sadece görünümleriyle sınırlı değildir. Kullanımları, temizlikleri ve bakımları açısından da farklılıkları vardır. Zemin temizleyicilerinin bulunduğu ortamlarda mermer zamanla parlaklığını kaybederken, granit çizilmeye ve lekeye karşı dayanıklıdır.

Mermer Tezgah ve Granit Tezgah Arasındaki Farklar
Mermer'in Asaleti, Granit'in Cazibesi

Mermer'in Asaleti, Granit'in Cazibesi

Günümüzde tezgah kullanımında sıkça gördüğümüz mermer ve granit tezgahların durumlarda ve şartlara bağlı olarak birbirlerine üstünlükleri vardır. Kimsayal içeren zemin temizleyicilerinin bulunduğu ortamlarda mermer parlaklığını kaybederken, doğal taşların en güçlüsü ve dayanıklısı olan granit kimyasallara karşı da oldukça dayanıklıdır. Özellikle mutfak tezgahlarında granit çizilmelere ve aşınmalara karşı yüksek direnç gösterirken, mermer granite oranla aynı performansı veremez.

Zariflik ve desen açısından mermer biraz daha ön plana çıkmaktadır. Mermer aynı zamanda biraz yarı saydamdır, genellikle yüzeyin birkaç milimetre ötesini görmenize izin verir ve bu da malzemeye daha fazla derinlik verir. Bunun yanında mermerin ışığı geçirgen özelliği sayesinde kullanılan mekan ve eşyaya göz alıcı aydınlatma imkanı sunar. Granit'te ise; cam ve led ışıklı olmak üzere transparan mutfak tezgahları üretilmekte ve kullanılmaktadır.

Mermer & Granit Temizliği ve Bakımı

Mermer ve Granit'in kullanım şartları, çevresel şartlar ve diğer dış etkenlere bağlı olarak zaman içerisinde deforme olmaları arasında da belirgin farklar bulunmaktadır. Granit'ten yapılmış bir malzeme kimyasal içeren temizleyicilerden kolay kolay etkilenmez iken; mermer için aynı durum söz konusu değildir. Mermer tezgah üzerine koyulan limon ya da tezgah üzerine damlayan sirke hemen temizlenmez ise; tezgahın o kısmının renginin değişmesine sebep olabilir. Daha yumuşak yapısı nedeniyle yüzeyi kimyasallardan etkilenir ve hem parlaklığını yitirir, hemde yapısal özelliği zarar görebilir. Bu nedenle mermer taşından imal edilmiş eşya ve malzemelerde silim (patlatma cilalama) işlemleri belli aralıklarla periyodik olarak yapılır.

Granit'te ise; silim (parlatma) işlemleri mermere göre daha uzun zamana yayılır ve dayanıklılığından dolayı dış etkenlere açık tasarım ve projelerde daha çok tercih edilir. Her ne kadar Granit'in leke tutmama konusunda üstünlüğü bulunsa da; kahve, içki, sirke gibi leke bırakan maddeler tezgâh yüzeyinden vakit geçirmeden temizlenmelidir.