Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Mermer İle Mermerit Arasındaki Fark Nedir?

Mermer ile mermerit arasındaki fark nedir, mermer tezgah ile mermerit tezgah arasındaki farklar ve özellikler nelerdir, mermer mi iyi yoksa mermerit mi?

Mermer İle Mermerit Arasındaki Fark Nedir?

Kelime anlamı olarak birbirine çok yakın olan Mermer ve mermerit, detaylı olarak ele alındığında aslında birbirinden oldukça uzak yollara ayrılmaktadırlar. Mermer ve Mermerit arasında üretim aşamasında olduğu gibi işleniş ve kullanımları arasında da oldukça büyük farklar vardır. Mermerin geçmişi çok eski çağlara dayanırken, mermeritin kullanılmaya başlandığı tarihler ise; sadece yıllarla tarif edilebilecek kadar yakındır. Mermer doğaltaş grubuna girerken, Mermerit kompozit taş grubuna girmektedir.

Mermer tamamen doğal taşlardan olup, üretilmez oluşur, kullanım aşamasına gelene kadar yanına hiçbir ham madde yaklaştırmaz ve tek başına her ortama uyum sağlayacak yapı ve güzelliktedir. Mermerit ise; Mermer tozu, polyester reçinesi ve yardımcı maddeler (kobalt, metil etil keton, renk pastaları, ayırıcı ve jelkot) ile bir araya gelecek üretilen bir yapay malzemedir.

Mermer ile Mermerit Arasındaki Fiziksel Farklar

Mermer ve Mermerit her ikisi de aynı amaca hizmet ederken, mermer ile mermerit arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır. Aşağıdaki listedeki karşılaştırmada yeşil alanlar belirtilen özelliklere göre üstünlük göstergesidir.

ŞartlarMermerMermerit
Ağırlık
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutma
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Esneklik
Güneş Işığına Dayanım

Mermer Tezgah ve Mermerit Tezgah Arasındaki Farklar

Hem mermer hem de mermerit, mutfaklarda zemin ve tezgah yapımında kullanılırlar. Mermerit tek parça(yekpare) olduğundan montajı daha kolay olur ve zemin temizleyicilerinin bulunduğu ortamlarda mermer parlaklığını kaybederken, mermerit çizilmeye ve lekelere karşı dayanıklıdır. Mermerit'in üretimi de kolay olmakla birlikte, mermere göre çok fazla renk ve ton ve model seçeneklerine sahiptir.

Mermer periyodik olarak bakım isterken (silim-parlatma), mermeritin böyle bir derdi bulunmamaktadır. Fiyat olarak da mermer fiyatları, mermerite göre nedereyse iki kat daha pahalıdır. Mermer ürünlerinde yapıştırma olduğu için, sızma olasılığı çok yüksektir. Mermeritte ise; yapıştırma ve ek yerinin olmamasının avantajı ile montaj ve kullanımında kendisine artı puan vermektedir. Bunların dışında mermer kullanılan tasarım ve projelerde üretilip, işlenmesi ve montajı biraz zaman alırken, mermeritte proje ve tasarıma göre kalıplanan mermeritin montajı daha kısa sürede gerçekleşmektedir. Kullanım ömrü açısından baktığımızda ise; mermer uzak ara farkla öne geçmektedir. Mermer çok uzun yıllar kullanılırken, mermerit ömrü 10-20 yıl arasında olup, kullanılan iç malzemesine göre değişiklik göstermektedir.

Mermer Tezgah ve Mermerit Tezgah Arasındaki Farklar
Mermer'in Asaleti, Mermerit'in Pratikliği

Mermer'in Asaleti, Mermerit'in Pratikliği

Günümüzde tezgah kullanımında sıkça gördüğümüz mermer ve mermerit tezgahların durumlarda ve şartlara bağlı olarak birbirlerine üstünlükleri vardır. Kimsayal içeren zemin temizleyicilerinin bulunduğu ortamlarda mermer parlaklığını kaybederken, kimyasal maddelere aşina olan mermerit kimyasallara karşı da mermere göre oldukça dayanıklıdır. Her ikiside ağırlık baskısına belli bir orana kadar dayanabilirken, mutfak tezgahlarında mermer, çizilmelere ve aşınmalara karşı mermerite göre daha yüksek direnç göstermektedir.

Zariflik ve desen açısından mermer baskın olarak daha ön plana çıkmaktadır. Mermer aynı zamanda biraz yarı saydamdır, genellikle yüzeyin birkaç milimetre ötesini görmenize izin verir ve bu da malzemeye daha fazla derinlik verir. Bunun yanında mermerin ışığı geçirgen özelliği sayesinde kullanılan mekan ve eşyaya göz alıcı aydınlatma imkanı sunar. Mermerit'te ise; mermere göre daha fazla çeşitlilik mevcuttur. Mermerit yapay üretim olduğu için mermerde ne varsa, yapay olarak mermeritte onu bulabilmek mümkündür. Mermer tezgah iyi bir bakımla ömürlük olarak kullanılabilirken, mermerit tezgahlarda böyle bir kullanım süresi söz konusu olmamaktadır.

Mermer & Mermerit Temizliği ve Bakımı

Mermer ve Mermerit'in kullanım şartları, çevresel şartlar ve diğer dış etkenlere bağlı olarak zaman içerisinde deforme olmaları arasında da belirgin farklar bulunmaktadır. Mermerit'ten yapılmış bir malzeme kimyasal içeren temizleyicilerden kolay kolay etkilenmez iken; Mermer için aynı durum söz konusu değildir. Mermer tezgah üzerine koyulan limon ya da tezgah üzerine damlayan sirke hemen temizlenmez ise; tezgahın o kısmının renginin değişmesine sebep olabilir. Daha yumuşak yapısı nedeniyle yüzeyi kimyasallardan etkilenir ve hem parlaklığını yitirir, hemde yapısal özelliği zarar görebilir. Bu nedenle mermer taşından imal edilmiş eşya ve malzemelerde silim (patlatma cilalama) işlemleri belli aralıklarla periyodik olarak yapılır.

Mermerit'te ise; esnek yapısı ve içerdiği ham maddeler itibari ile silim (parlatma) işlemleri uygulanamaz. Mermer yüzeyi metal aşındırıcılara dayanabilirken, Mermerit bu direnci gösteremez. Her ne kadar Mermerit'in leke tutmama konusunda üstünlüğü bulunsa da; kahve, içki, sirke gibi leke bırakan maddeler tezgâh yüzeyinden vakit geçirmeden temizlenmelidir.