Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Kuvars İle Granit Arasındaki Fark Nedir?

Kuvars ve granit arasındaki fark nedir, granit tezgah ile kuvars tezgah arasındaki farklar nelerdir, kuvars mı iyi yoksa granit mi?

Kuvars İle Granit Arasındaki Fark Nedir?

Mermer grubuna giren iki doğal taş Kuvars ve Granit karşılaştırıldığında, oluşumları, üretimleri ve kullanım alanları arasında belirgin farklılıklar bulunmaktadır. Kuvars bir mineral türü olmakla birlikte, Granit kristal yapılı mineral bileşiklerinden oluşan kaya türüdür. Kuvars, saf silisyum dioksit (SiO2) formülünde olup, saf halde % 46.5 oranında Si ve % 53.3 oranında O2 içermektedir. Granit içeriğinde ise; bileşiminde kuvars, alkali feldispat, mika, amfiboller ve ek mineraller bulunur. Ayrıca oluşumu sırasında bulunduğu bölge ve iklim şartlarına göre değişkenlik gösterip hornblend, piroksen ve ikinci gruba giren turmalin, apatit, zirkon, grena, manyetit gibi mineraller de bulunabilir. Oluşumlarına incelendiğinde Kuvars tek tip bir mineralden oluşurken, Granit bir çok mineralden oluşmaktadır. Kuvars genellikle saydam ve altıgen şeklinde doğada bulunmakla birlikte farklı renkli ve biçimsiz olarak ta görülebilmektedir. Pembe (Gül), siyah, kızıl ve kahverengi renkli olanlarının yanında, en yaygın renkler beyaz, gri, mor ve sarıdır. Granit'te ise; 200 civarı birden fazla rengi iç içe girmiş çeşitleri görülmektedir.

Kuvars ile Granit Arasındaki Fiziksel Farklar

Kuvars ve Granit her ikisi de genel olarak çok yaygın kullanılırken, kuvars ile granit arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır.

Granit üretim ve sunum aşamasında %100 doğal olarak çıkarılıp, işlenip, pazara sunulurken, Kuvars %90-97 arasında doğallıkla çıkarılır ve çeşitli reçinelerle işlenip pazara sunulur. Her ikisi mermer grubuna girmesine rağmen, her ikisi de doğal olarak oluşmasına rağmen, granit taşı aslında doğal bir taş olarak kabul edilir. Kuvars ise; üretilirken %100'lük saflık derecesini koruyamadığı için yapay (kompozit) taş olarak kabul edilir. Kuvars taşı hala tamamen doğal kuvars kristallerinden oluşmasına rağmen, üretimi tamamen doğal olmamaktadır. Çünkü nihai ürün (kompozit), reçinelere ve kuvars ile birleştirilen diğer bileşenlere bağlı olarak görünüm, tutarlılık ve renk açısından değişkenlik göstermektedir.Granit levhalar genellikle inşaat sektöründe kullanılırken, kuvars taşları takılar ve oyma sanatında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Her ikisinin de sertlik derecesi (mohs scalesi) birbirine çok yakın (6.5-7) olmakla birlikte, her ikisi de Elmas'tan (10 mohs) sonra yeryüzündeki en sert doğal taşlardandır. Araştırmalara göre Granit Radon Gazı'nı neredeyse hiç salmazken, Kuvars o kadar başarılı değildir. Kuvars'tan üretilmiş malzemelerin az da olsa Radon Gazı yaydığı araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Kuvars ve Granit ortalama aynı sertlik derecesine sahip olmalarına rağmen, üretiminde içinde bulunan reçineler sayesinde Kuvars ağır baskı ve darbelere karşı daha esnek olduğu için, Granit'e göre dayanıklılık konusunda bir adım öndedir. Kompozit malzemelerde de kuvars, ortalama %90'lık kuvars oranıyla Granit'e göre yine daha dayanıklı olmaktadır.

ŞartlarKuvarsGranit
Dayanıklılık
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutma
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Güneş Işığına Dayanım

Kuvars Tezgah ve Granit Tezgah Arasındaki Farklar

Hem kuvars hem de granit mutfaklarda zemin ve tezgah yapımında kullanılırlar ve bir çok tasarımda kendilerine gemiş yer bulmaktadırlar. Fakat kullanım alanlarına ve kullanım şartlarına bağlı olarak dayanıklılık ve estetik görünüm açısından aralarında farklılıklar bulunmaktadır. Granit tezgahlar %100 doğal olarak çıkarılıp üretildikleri için, ilk bakışta doğal güzelliğini ve otantik havasını hissetmek mümkündür. Kuvars geniş bir renk yelpazesi ortaya çıkaracak şekilde tasarlanabilmesine rağmen, granit şüphesiz en iyi doğal renk desen ve formasyonlarıyla göze çarpmaktadır. Kuvarsdaki katı renkler birçok gözlemci için çok süslü ve gerçekçi görünmeyebilir; çünkü renk neredeyse her zaman çok eşittir. Kullanım açısından bakıldığında ise; Granit tezgahlar gözenekli yapısı ile zamanla rengini değiştirme eğilimindeyken, kuvars tezgahlar içerisindeki reçineler sayesinde gözeneksiz yapısıyla orijinal rengini çok uzun bir süre koruyabilir. Ayrıca her ikisinin antibakteriyel özelliği bulunmasına rağmen kuvars tezgahlar, gözeneksiz yapıda olmaları sayesinde daha hijyenik ortam sağlarlar.

Kuvars Tezgah ve Granit Tezgah Arasındaki Farklar
Kuvars Gücü & Granit Estetiği

Kuvars Gücü & Granit Estetiği

Kuvars ve Granit tezgahların kullanımında en çok merak edilen genellikle çizilmeye karşı ne kadar dayanıklı olduklarıdır. Her ikiside çizilmeye karşı yüksek direnç gösterirken, quartz tezgah olarak ta bilinen kuvars tezgahlar, kompozit reçineler sayesinde çizilmeye karşı daha dayanıklı olarak tasarlanıp üretilmektedir.

Ancak kuvars tezgahların ısıya karşı dayanımı yüksek olsa da, çok sıcak tava ya da fırın tepsilerinin tezgaha koyulması sakıncalıdır. Kuru granitin ortam basıncında erime sıcaklığı ortalama 1215–1260 °C, saf kuvarsın erime sıcaklığı ise; ortalama 1785 °C civarındadır. Kuvars daha yüksek sıcaklıklara dayanabilmesine rağmen, tezgah üretiminde farklı reçinelerin kullanımı, yüksek ısıya olan dayanım gücünü düşürmektedir. Granit tezgahlarda ise; tamamen saf granit olması nedeniyle ısıya dayanım maximum seviyededir, yüksek ısıya dayanım ve direnç konusunda granit tezgahlar galip gelmektedir. Mutfaklarda ve gıda saklama alanlarında 3D modelleme projelerinde kuvars tezgahlar daha çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise; hemen hemen her tasarım ve projeye uygun zengin renk ve model çeşitliliği olmasıdır.

Kuvars Tezgah & Granit Tezgah Temizliği ve Bakımı

Genel olarak, kuvars (quartz) ve granit tezgahlar lekelere ve çizilmelere karşı dirençli olsalar da; bakım ve temizlik uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Granit tezgah yüzeyleri her koşula rahatlıkla dayanım gösterebilmesine rağmen, yüzey pürüzsüzlüğü, sızdırmazlık ve parlaklık özelliklerinin ilk günkü gibi kalması için periyodik olarak yıl içerisinde en az 1 defa silim ve parlatma (cilalama-mühürleme-kaplama) gibi uygulamalar ile bakımının yapılması gerekmektedir. Kuvars tezgahların böyle bir standardı yoktur.

Her iki tezgah tipi de kimyasal temizleyicilere karşı üstün direnç gösterirken, bu dayanım kuvars tezgahların üretimindeki kullanılan reçinelerin özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise; tasarlanmış (kuvars) tezgahların herhangi bir hasar sonucu tamir ve onarımı bazı durumlarda mümkün olmamakla birlikte, Granit yüzey cilası ile tamir edilebilirken, kuvars (quartz) tezgah tamir işlemlerinde tamir ve onarım yapılan noktalar gizlenecek şekilde tamir edilemez.