Hakkında çok fazla bilgi bulunmayan doğanın kara kutuları arasında yer alan Akrolik maddesinin ve asitin birleşmesiyle meydana gelen oksitlenme sonucu ortaya çıkan asit türüne Akrilik (Acrylic) Asit denmektedir. Adını ham maddesi olan akrolik kelimesinden alan akrilik asit renksiz (saydam) ve keskin bir kokuya sahiptir. Akrilik maddesinin oluşması ve bu keskin kokusunun ortadan kaldırılması için bir kaç işlemden (ısı, güneş ve metal teması gibi) geçirilir ve oluşan polimerler artık renksiz, kokusuz, sentetik bir reçine ve yumuşak bir alkalin polimer olan akrilik maddesi olarak son halini alır. Sektör dilinde şeffaf plastik olarak ta bilinen akriliğin oluşmasında kullanılan formül ise CH2=CH COOH olarak belirlenmiştir.
Akrilik (Acrylic), ilk olarak 1920'li yıllarda keşfedilmiş olup, 1928 yılında ise üretimine başlandı. 1933 yılında ürün standardları elde edilip Haas ve Rohm şirketleri tarafından piyasaya sürüldü ve plastik maddesinin bilinen en net çıkış tarihi olarak kabul edilmiştir.
Genel anlamda modern endüstrinin önemli bir hammaddesi olarak bilinen ve birçok ürünün üretiminde ham madde (başlangıç maddesi - ana bileşen) olarak kullanılan Akrilik (Acrylic), bir çok alanda sınırları zorlayan çözümlere de alternatif olarak ön plana çıkmaktadır. Günümüzde özellikle otomotiv, spor eşya ekipmanları ve spor sahaları, tekstil, ecza, gıda ve işleme endüstrisinde sıkça kullanılan Akrilik, birçok ürünün ve farklı bileşiğin üretilmesinde sıkça kullanılmakta olan bir maddedir. Boya, cam, kumaş, levha, orlon, iplik ve pleksiglas gibi bir çok farklı alanda kullanılan Akrilik, piyasa da genel olarak reçin ve şeffaf plastik olarak bilinmektedir. Sebebi ise; reçine ve plastik gibi maddeler akrilik bileşiklerin kimyasal senteziyle elde edilmektedir. Bu maddelerin dışında, kimyasal sentez sonucunda çeşitli yağlar da elde edilebilmektedir. Kimyasal sentez sonucunda üretilmekte olan akrilik maddelerin yapısı saydam, esnek, mat, sert ve yumuşak şekilde olabilmektedir. Sıvı halde de üretilebilen akrilikler, dokuma elyafı, optik malzemeleri, yapıştırıcı maddeler, mücevherler, protez ağız bakım ürünleri, yapı malzemeleri ve kaplama malzemeleri gibi bir çok maddenin üretiminde kullanılmaktadır.
Akrilik plastik, sıcaklık değişimlerine karşı oldukça dayanıklıdır, bu da tıbbi manifoldların ve mikro akışkan cihazların üretiminde kullanım için idealdir ve tamamen ısıtılmış işlemden geçirilebilir ve difüzyonla bağlanabilir.Bu nedenle tıbbi manifoldların ve mikro akışkan cihazların üretiminde kullanım için idealdir. Akrilik % 100 olarak kullanılabildiği gibi, diğer hammaddeler ile karıştırılarak melanj kullanıma da uygundur.
Günümüze kadar yapılan araştırma ve çalışmalarda, Akrilik maddesinin diğer ham maddeler ile karıştırılması sonucu ilginç sonuçlar da elde edilmiştir. Akrilik reçine, çözelti veya süspansiyon polimerizasyonu yoluyla su bazlı akrilik polimerlerden yapılır; dolayısıyla kullanım sırasında sıvı veya katı olabilir. Hidrokarbonların dağılımını ve emisyonlarını en aza indirmek için geliştirilmiştir; böylece uçucu organik içeriğin azalması sağlanır. Akrilik reçineyi çapraz bağlamak için kullanılan bileşenler, kaplama amaçları için kullanılan korozyon önleme maddesinin özelliklerini belirler. Mükemmel optik, netlik ve şeffaflık sağlayan akrilik, sıcaklık değişimlerine karşı son derece dayanıklı olması ile farklı teknolojilerde ve modern endüstrinin birçok alanında kullanılan, sanayide oldukça gereksinim duyulan bir maddedir.
Akrilik reçineden yapılmış kaplamaların veya boyaların yapışması neticesinde çapraz bir bağlantı sistemi ile gerçekleştirilir. Çapraz bağlanma, esterler, alkoller, amino asitler ve diğer kaplama hidrokarbonları gibi katkı maddeleri kullanılarak geliştirilir. Şeffaf, parlak görünüm ve renk kararlılığı, nispeten iyi hava, kimyasal, ısı ve solvent direnci, uygulanabilir ve esnek, üstün fiziksel sertlik ve iyi yapışma, ortam sıcaklığında hızlı kuruyan ve pigment dağılabilirliği gibi özelliklere sahiptir. Akrilik ile üretilmiş cam ve levhalar, standart üretilmiş diğer levha ve camların darbe direncine oranla ortalama 17 kat daha fazla direnç ve dayanım gösterebilmektedir. Ayrıca cam ağırlığının yarısı kadar bir kütleye sahiptir ve hassas işleme için ideal bir malzemedir. Saydamsı özelliği ile ışığı geçirgenliği de önemli kullanım sebeplerinden birisidir. Akrilik maddesi beyaz ışığın neredeyse tamamını (%92) iletebilme özelliğine sahiptir.
Sentetik akrilik elyaf ise, dünyada artan yün ihtiyacı ile yüne benzeyen ve yünün özelliklerine sahip yapay lif geliştirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda 1940 yıllarında bulunmuştur ve yapay lifler arasında yüne en çok benzeyen elyaftır. Üretimin ilk yıllarında %100 akrilonitrilin polimerizasyonu ile homopolimer olarak üretilen Orlon, esnek bir yapıya ve homojen emilime sahip olmadığı için, ikinci bir monomer ilavesiyle kopolimere dönüştürülmüş ve özellikleri tekstilde kullanıma uygun hale getirilmiştir. Akrilonitril ile komonomerin polimerizasyonundan oluşan akrilik elyaf yaş ve kuru çekim sistemleriyle üretilmektedir. Akrilik elyaf, kumaşa yün ve pamuk görünümü kazandırmakla beraber, güveye, yağa ve kimyasallara dayanıklılık gösterir. Boya sanayisinde de kullanılan Akrilik, boyanın çabuk kuruması, sürüldüğü yere tutunma oranını yükseltmesi ve boyada kullanılan maddelerin birbiri ile iyice bağdaştırılması gibi çözümler için kullanılmaktadır.
Akrilik maddesinin bir çok özelliği ve farklı ham maddeler ile birleşimi sonucu, lavabo, tezgah, küvet ve benzeri banyo, mutfak ürünlerinde kullanılması, bir çok yenilik ve tasarım da, mimari kullanımda yeni bir bakış açısı getirmekle beraber akriliğide sektöründe popüler hale getirmiştir. Estetik kabiliyeti ve üstün performansı, akrilik kaplama malzemeler, modern hayatın konforlu ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılayabilen bir günümüz ürünü haline gelmiştir. Akrilik kolay şekillenebilen ve kullanılacak alanın özelliklerine göre istenilen şekillerde üretebilen bir malzeme olduğu için tüm mimari yapılar için tezgah, masa, lavabo ve mutfak dolabı gibi estetik görünüme sahip eşyalar kolaylıkla elde edilebilmektedir. Mutfak adası, oval ve üçgen mutfaklar için daha kullanışlı mutfaklar oluşturan akrilik mutfak dolabı ve akrilik mutfak tezgahı her açıdan avantaj oluşturacaktır.
Akrilik lavabo, küvet ve tezgahlar, gözeneksiz yüzeyi ve derzsiz birleşimi sayesinde kolay temizlenir, bakteri oluşumuna izin vermez. Zengin renk ve doku seçeneğine sahip Akrilik, deterjanlı su ve bez yardımıyla kolayca temizlenebilir. Isıyla şekil verilebildiğinden tasarımcılara sonsuz özgürlük sağlar. Akrilik küvet, lavabo ve tezgahlar, çok özel renk ve doku seçeneklerinin yanı sıra; ahşap, metal, seramik gibi diğer malzemelerle de uyum sağlayarak yaşanılan mekanlara değer katar.
Genellikle mutfaklarda kullanımı tercih edilen akrilik lavabolar, tezgâhlar, evyeler ve çeşitli dolap panelleri için de kullanılmaktadır. Bununla birlikte, wc kabinler için de tamamlayıcı nitelikte bir ürün olan akrilik tezgâh sistemleri, projeye göre istenilen ölçülerde boyutlandırılarak tasarlanabilir. Homojen ve pürüzsüz bir yüzeyi bulunan akrilik malzeme aynı zamanda anti bakteriyel etkiye de sahip olduğundan hastane gibi hijyenik ortamlarda lokantalar, restoranlar veya büfe tarzı işletmelerde yoğun bir şekilde kullanım alanı bulmaktadır.
Yanmaya, ısıya ve suya karşı oldukça dirençli olduğundan iç mekânlarda olduğu kadar dış mekânlar içinde harika bir seçenek olan akrilik, ürünlerde ek eklenti yerlerinin görünmemesi görsel bütünlüğünün sağlanması ve dekoratif görünüm bakımından ayrı bir avantaj sağlamaktadır. Akrilik paneller belli olmayan ek yerleri, ısı ile şekillendirilebilmesi, kalınlığa bağlı olarak ışık geçirgeni olması, yenilenebilir olması ve masif olması yüzey kaplamaları konusunda neredeyse sınırsız tasarımlar yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda geniş renk seçenekleri bulunan akrilik tezgah sistemleri bu açıdan da her zevke ve projeye uygundur.
En çok kullanılan alanlar ise; oteller, hastane laboratuvarları, AVM tuvaletleri, fast-food tezgahları veya iş yerlerindeki karşılama bankoları ziyaretçileri tarafından çok sık kullanılan ve bu ziyaret sırasında temizliğinden emin olmak istenilen banklar ve bankolar başı çekmektedir.