Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Poligranit Mi, Çimstone Mi?

Çimstone ve poligranit arasındaki fark nedir, çimstone tezgah ile poligranit tezgah arasındaki farklar ve özellikler nelerdir, çimstone mi yoksa poligranit mi?

Poligranit Mi, Çimstone Mi?

Çimstone ve Poligranit malzemelerden üretilen tezgah, masa, lavabo, eyve, küvet ve benzeri eşyaların mutfaklarda ve banyolarda kullanımı oldukça yaygındır. Her iki malzeme de kompoze taş kategorisine girerken, polimer ve benzeri reçinelerle, istenilen renk ve desenlerin elde edilebilmesi için de, pigment boyalar ve yardımcı maddeler ilave edilerek üretilirler. Üretimleri sırasında iki malzemenin de yüzeylerinin sızdırmazlık kazanması için gözeneksiz olması sağlanır.

Çimstone üretiminde % 90-97 arasında kuvars (quartz) kullanılır ve piyasada quartz esaslı olarak üretilen malzemeler genel olarak Çimstone adı ile anılmaktadır. Poligranit üretiminde ise; granit tozu, polyester reçinesi, kobalt, metil etil keton (MEK) ve yardımcı maddeler (renk pastaları, ayırıcı ve jelkot) kullanılarak elde edilir ve piyasa da polügranül, dökme granit, döküm granit, granit poli ve yapay granit gibi isimlerle bilinir.

Çimstone ile Poligranit Arasındaki Fiziksel Farklar

Çimstone ve Poligranit malzemeler ağırlıklı olarak mutfak tezgahı yapımında kullanılırken üretimlerinden kullanımlarına, temizlik ve bakımlarına kadar bazı farklılıkları vardır. Bu farklılıklar ise; kullanım, tasarım ve uygulamalarda ancak anlaşılır şekilde ortaya çıkmaktadır. Çimstone, farklı markalar tarafından ileri teknoloji ile üretilmekte olup, içeriğinde %90-97 arasında bir oranla kuvars bulunmasına rağmen yapay bir kompoze malzemedir ve standart ölçülerde plaka levhalar şeklinde preslenerek elde edilir. Poligranit malzemeler ise; standart ebatlarda üretiminin yanında genellikle uygulanacak tasarıma göre ölçülerde ve tek parça (yekpare) olarak üretilir. Aşağıdaki karşılaştırma listesi sadece iki ürün arasındaki farkı belirlemek açısından gösterilmiştir. Birinin özelliğinin diğerinden iyi olması, diğerinin o özelliği taşımadığı anlamına gelmez.

Şartlar Çimstone Poligranit
Dayanıklılık
Esneklik
Bakım
Antibakteriyel
Leke Tutmama
Radon Gazı Salmama
Isıya Dayanım
Çeşitlilik
Aşınma Direnci
Fiyat(m2)
Tezgah Seçimi
Zemin Seçimi
Kaplama Seçimi
Sertlik
Güneş Işığına Dayanım
Kimyasal Duyarsızlığı

Çimstone Tezgah ve Poligranit Tezgah Arasındaki Farklar

Hem çimstone hem de poligranit, mutfaklarda zemin ve tezgah yapımında kullanılırlar. Poligranit üretimi genellikle tek parça (yekpare) olarak üretildiğinden montajı daha kolay olmaktadır. Böylece ek yapıştırma yerleri olmadan maximum sızdırmazlık özelliği kazanır. Çimstone tezgahlar ise; plaka levhalar şeklinde üretildiği gibi projeye özel üretimleri de yapılmaktadır. Her iki malzeme de çok güçlü olmayan asit bazlı kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır.

Yine her iki malzeme de, zengin renk, ton ve model seçeneklerine sahiptir. Gözeneksiz üretilmeleri sayesinde, yine her iki malzemeden yapılmış tezgah yüzeyi antibakteriyel özelliğe sahip olmaktadır. Bunların dışında çimstone kullanılan tasarım ve projelerde üretilip, işlenmesi ve montajı biraz zaman alırken, poligranitte proje ve tasarıma göre kalıplanan malzemenin montajı daha kısa sürede gerçekleşmektedir. Ayrıca lekelere ve çizilmelere de dayanıklı olan poligranit ve çimstone tezgahlar arasında çimstone içerdiği ana madde (kuvars) sayesinde daha dirençlidir.

Çimstone Tezgah ve Poligranit Tezgah Arasındaki Farklar
Çimstone Estetiği, Poligranit Pratikliği

Çimstone Estetiği, Poligranit Pratikliği

Günümüzde tezgah kullanımında sıkça gördüğümüz çimstone ve poligranit tezgahların kullanıma ve şartlara bağlı olarak birbirlerine üstünlükleri vardır. Her ikiside ağırlık baskısına belli bir orana kadar dayanabilirken, mutfak tezgahlarında çimstone, çizilmelere ve aşınmalara karşı poligranite göre daha yüksek direnç göstermektedir. Çimstone ve poligranit yapay üretim olduğu için, mermerde ve granitte ne varsa (renk ve desen), bu iki malzemede de onu bulabilmek mümkündür. Zariflik ve estetik açısından çimstone baskın olarak daha ön plana çıkmaktadır. Bu sebeple bir çok tasarım ve projede yaygın olarak kullanılırlar.

Montaj ve kurulum esnasında eksik ölçü ya da yanlış montaj sonucunda oluşacak kasılmalardan dolayı meydana gelecek çatlama ve kırılmalara karşı esneklik açısından her iki tezgah türü de yeterli seviyededir. Ancak poligranit tezgah esneklik performansında çimstone tezgaha göre daha avantajlıdır. Bu sayede düz olmayan yüzey tasarımı ve montajlarında poligranit malzemeler daha çok tercih edilmektedir.

Çimstone Ve Poligranit Tezgah Fiyatları

Aralarındaki en önemli farklardan biri de, maliyet ve satış fiyatlarındaki önemli mebla farklarıdır. Her ikisi de plaka ve metretül birimi üzerinden satılmaktadır. Çimstone hem maliyet hem de satış konusunda poligranite göre oldukça pahalıdır. Her iki tezgah tipinin fiyatları, içerdikleri reçine ve yardımcı bağlayıcı maddelerin kullanımlarına göre değişmektedir. Öyle ki; standart bir poligranit tezgah fiyatı, ortalama 1 metretül 1. kalite çimstone fiyatına denk olabilmektedir. Piyasada ortama çimstone metrekare fiyatı 700-1100 TL. arasında değişirken, poligranit tezgahların metrekare fiyatları 300-700 TL. arasında değişmektedir.

Poligranit Tezgah Mı, Çimstone Tezgah Mı?

Poligranit'te, Çimstone'de oldukça uzun ömürlü ve kullanışlıdır, ancak çimstone tezgahlar dayanımlarının verdiği avantaj ile daha uzun ömürlüdür. Hatta bazı üretici çimstone firmaları 10-15 yıl arasında değişen garanti opsiyonu sunmaktadır. Tezgah konusunda tercih yapılacaksa, tezgah türü kadar kullanacak kişi ya da kişilerin kullanım becerileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tezgahların her ne kadar darbe dayanımları yüksek düzeyde olsa da, sonuçta kırılmaz, çizilmez değillerdir. Poligranit tezgahı satan firmalar ise; sızdırmazlık dışında herhangi bir garanti vaadinde bulunmamaktadırlar.

İster poligranit olsun ister çimstone, ürün kullanımında dikkat gereken en önemli nokta ise; her hangi bir sebepten (ağır ısıl temas, yüksek asit ve baz teması gibi) dolayı çimstone veya poligranit yüzeylerde kalıcı hasar ve renk tahribatı oluştuğunda; tezgah yüzeyinin ilk günkü haline dönmesi çok zordur, hatta hasar oranına göre imkansız olabilir. Günümüz teknolojisinde yapay olarak üretilen poligranit ve çimstone tezgahları çeşitli reçineler içerdiğinden ve yapay üretim oldukları için, yüzey aşındırılarak silim-parlatma ve cilalama işlemleri yapılamamaktadır.

Son olarak çimstone tezgahlarda üretim ve montaj sonrası herhangi bir işlem yapılmazken, poligranit tezgahlar üzerine yapılacak koruyucu kaplama (polyurea-akrikor-vernik gibi) işlemleri sayesinde bu tezgahların kullanım ömrü ve dayanıklılığı maximum seviyeye çıkmaktadır.