Whatsapp Bilgi Hattı 0 541 291 91 40

Mermer Silim Nedir?

Mermer silimi nedir, nasıl yapılır, mermer yüzeylerde periyodik bakımı, ped seçimi nasıl olmalıdır, yüzey mühürlemesi, cilalama ve parlatma yöntemleri nelerdir?

Mermer Silim Nedir?

Mermer Silimi; en yalın hali ile leke, pas ve yağ tutmuş, hasar görmüş mermer yüzeyin doğal dokusuna zarar vermeden, bir takım profesyonel cihazlar ve teknik araçlar ile (zemin silme makinesi ve diğer ekipmanlar) kimyasal olmayan maddeler kullanılarak yüzeyin aşındırılması ve temizlenip restore edilmesi, parlak ve temiz bir görüntü kazandırılması işlemidir. Bu yüzden tamamen çevre dostu, çok uzun ömürlü ve ekonomik zeminler elde edilmektedir.

Mermer silimi parlatma uygulamaları, mermer yüzeyin kullanım sıklığına göre belli periyodik aralıklarla yapıldığı takdirde, parlak ve yenilenmiş görüntüyü devamlı şekilde muhafaza etmenizi sağlar. Mermer silim işi genellikle yeni biten projelerin son aşamasındaki teslim sürecinde ya da eski binaların yıpranmış, eskimiş, cilası bozulmuş zeminlerinin restore edilmesinde çok önemli rol oynamaktadır.

Mermer Silim Nasıl Yapılır?

Mermer, her ne kadar dayanıklı ve yıllara meydan okuyan bir yapı malzemesi olsa da gözenekli yapısından dolayı, zamanla leke ve kirleri sünger gibi içine çeker. Mermer silim hizmeti, canlılığını yitirmiş yüzeylere parlaklık kazandıran profesyonel bir uygulamadır. Mermer silim ve yüzey parlatma uygulaması ise; yüzeylerdeki lekeleri, çizikleri, çatlakları aşınmayı ve matlaşmayı gidermenin en iyi yoludur. Sorunsuz bir mermer silim uygulamasının en iyi yolu da, cilalama işlemi yapacak teknik ekibin, işlem yapılacak yüzeyde kullanılan mermer cinsi, döşenme şekli ve yüzey durumu hakkında tecrübe ve bilgi sahibi olması, kısaca profesyonel ekip olması gerekmektedir. Aksi takdirde, yüzey üzerinde yapılacak eksik ya da yanlış bir işlem, yüzeyin istenilen düzeyde olmasını engelleyeceği gibi, yüzey yapısını onarılması zor şekilde bozabilmektedir. Özellikle silim ve parlatma işlemlerinde kullanılacak malzeme ve ekipmanların önemi bu noktada çok büyüktür. Çünkü mermer, gözenekli yapısı ve asitsel içeriği bulunan ürünlere karşı alerjisi olan bir doğal taştır. Seçilecek kazıma elmasları ve kullanılacak kimyasallar işlem yapılacak taş türüne göre ayarlanmalıdır.

Mermer silme parlatma işlemleri, sadece bu iş için tasarlanmış ve üretilmiş profesyonel cihazlarla el değmeden yapılmaktadır. Mermer silme için honlama, cilalama, fırçalama, dolgu, çekiçleme gibi değişik işlemler uygulanmaktadır. Yaşadığınız ortamın her zaman güzel ve çekici görünmesi ise silme ve cilalama ile mümkün olacaktır.

Zemin Keşfi

Zemin keşfi yapılarak yüzeydeki mevcut lekeler, çizikler, kırılmalar, aşınmalar ve diğer deforme olmyuş yüzeyler ve derinlikleri tespit edilir.

Yöntemlerin Belirlenmesi

Zemin keşfi ile tespit edilen ve elde edilen rapor doğrultusunsda cilalama, parlatma ve temizleme gibi hangi silim yöntemlerinin uygulanacağı belirlenir.

Ekipmanların Tespiti

Silim hizmetimizin bu aşamasında, belirlenen yöntemler için kullanılacak cihazlar ve ürünler belirlenir.

Demo Çalışması ve Uygulama

Tüm bu hazırlıkların sonucunu görmek ve genel uygulama öncesi tedbirler almak için belli bir alana demo uygulaması yapılır ve sonucu bir sonraki aşamayı belirler. Demo çalışmasından elde edilen sonuc memnun edici ise uygulamaya geçilir. Demo çalışması istenilen düzeyde değilse, tatmin edici düzeye gelene kadar demo çalışması yapılır ve en iyi çalışmaya göre uygulamaya geçilir.

Uygulama Sonrası Kontrol

Uygulama sonrası mermerin durumu ve yüzeyi incelenir ve son kontrolleri yapılır.

Mermer Silim Uygulamaları

Mermer silim işlemleri kapsamında, temizleme, kimyasal temizlik, kimyasal koruma, honlama, fırçalama (patinato), parlatma ve cilalama, dolgu uygulama, çekiçleme, emprenye ve benzeri uygulamalar yapılmaktadır.

Honlama

Honlama; Mermer ve benzeri doğaltaş yüzeylerin belirli aşındırıcılarla yarı mat hale getirilmesi işlemine denir.Ustalıkla honlanmış yüzey saten dokusunu andırmaktadır.Ne ışığı yansıtacak kadar parlak, ne de kaba mat bir yüzey görünümünde olur.

Cilalama

Mermer ve benzeri doğaltaş yüzeyinin belirli aşındırıcı gruplar ile ışığı yansıtacak kadar mükemmel pürüzsüz bir yüzeye ulaştırılmasına parlatma cilalama denir.Fırçalama (Patinato) ise; mermer yüzeyin özel aşındırıcı fırçalar ile eskitilmiş bir doku kazanıncaya kadar aşındırılması işlemine denir.

Dolgu Uygulama

Mermer ve benzeri doğal taşların bünyesinde doğal olarak bulunan boşlukların veya gözeneklerin özel çimento veya kimyasal maddeler ile doldurulmasına Dolgu denir.

Çekiçleme

Çekiçleme (Bush Hammer) mermer ve her türlü doğaltaş yüzeylere, ucunda konik-kare elmas çıkıntılar ile yapılan ve taşların yüzeyinde oluşan gözeneklerin farklı ve kaymaz bir yüzey elde etme işlemine denir.

Ped Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Mermer silim (taşlama-yıkama-cilalama) işleminde kullanılan ve silim makinalarında kullanılan pedler, işlem türüne göre değişkenlik gösterir ve her işleme uygun pedler kullanılır. Bu pedler yumuşak, orta ve sertlik derecesine göre renklere ayrılmışlardır. Yüzey tipi ve sertliğine göre uygun olarak kullanılan pedler renklerine göre aşağıda listelenmiştir.

Ped Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Zemin yıkama ve cilalama İşleminde ped seçimi
  • Çelik Yünlü Cila Ped, özellikle sert zeminlerde Kristalize cilalama yöntemi uygulanacağı zaman kullanılır. Cila telleri alüminyumdan yapılan bu ped içeriğinde, sürtünme ile ısınmasını sağlamak amaçlı çelik teller de bulunmaktadır.
  • Siyah Ped, siyah keçeler özellikle aşınmış zeminlerde ve zorlu lekelerde tercih edilerek zemini adeta kazırlar.
  • Kahverengi Ped, orta yumuşaklıktadır, genellikle zeminin yıkama ve bakımında (cilalamasında) kullanılmaktadır.
  • Beyaz Ped, genellikle yumuşak zeminlerde tercih edilen beyaz pedler, özellikle parlatma ve cilalamada ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.
  • Kırmızı ped, ağırlıklı olarak yumuşak zeminler için tercih edilmektedir. Özellikle hafif lekeler üzerinde oldukça etkilidir ve cilalama da sıklıkla kullanılır.
  • Reçine ped, özellikle sert zeminler için yapılmış parlatma maksatlı kullanılan pedlerdir. Bu pedler ile ıslak zeminlere parlatma yapılır ve pedlere uygun makinelerle birlikte kullanılmaktadır.
  • Elmas ped, kuru ve sulu olarak üretilmiş pedlerdir. Islak ve kuru zeminlerde yapılan parlatma ve cilalama işlemlerinde kullanılırlar. Düz zemin ve kavisli alanlarda kullanılan farklı varyantları mevcuttur.